
Vad är KMA och varför är KMA nödvändigt?
Vad ska en KMA-plan innehålla?
En KMA-plan bör innehålla en detaljerad beskrivning av hur man ska säkra kvalitet, miljö och arbetsmiljö i ett specifikt byggprojekt. Det kan inkludera mål, rutiner, ansvarsfördelning, utbildning, dokumentation och uppföljning av prestanda. Vanligtvis används checklistor för egenkontroller för att dokumentera och säkerställa att alla krav och åtgärder blir genomförda som planerat.
Vad gör en KMA-samordnare?
En KMA-samordnare är ansvarig för att samordna och övervaka KMA-aspekterna inom ett byggprojekt eller en hel verksamhet. Det inkluderar att upprätta och implementera KMA-planer, följa upp att rutiner följs, utbilda personalen, och rapportera om kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Samordnaren ser till att projektet följer gällande lagar och standarder inom KMA-området.
Önskar du ISO-certifiering?
I samarbete med Certway AB kan vi hjälpa ditt företag att bli ISO-certifierad i:
Ledningssystem för kvalitet, ISO 9001:2015
Miljöledningssystem, ISO 14001:2015
Ledningssystem för arbetsmiljö, ISO 45001:2018
Hur arbetar jag med KMA?
Vår KMA-handbok innehåller färdiga mallar och texter som du själv kan ändra på. Handboken ger dig en tydlig riktlinje vad du bör ha med, sedan kan du anpassa detta efter företagets önskemål och behov.
Vad innebär KMA
inom bygg?
Inom byggbranschen syftar KMA på processer och åtgärder som rör kvalitetsstyrning, miljöhänsyn och arbetsmiljö. Det handlar om att skapa och upprätthålla hållbara och säkra arbetsplatser samtidigt som man följer lagar och regler kring kvalitet, miljö och arbetsmiljö.
Arbeta med KMA som BAS-P eller BAS-U
En av de största utmaningarna inom byggbranschen är dokumentation och uppföljning av KMA och arbetsmiljökrav. Som BAS-P har du ansvar för att upprätta en arbetsmiljöplan och som BAS-U ansvarar du över att den uppdateras och finns tillgänglig. Ett KMA- system gör det enklare att digitalt följa upp arbetsmiljöarbetet.
Vad är systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM)?
SAM, eller systematiskt arbetsmiljöarbete, innebär att företag kontinuerligt jobbar för att förebygga olyckor och ohälsa på arbetsplatsen. Det handlar om att regelbundet göra riskbedömningar, upprätta handlingsplaner, följa upp rutiner och se till att arbetsmiljön ständigt förbättras. Ett fungerande arbetsmiljösystem är en viktig del av detta arbete. Med SmartDok kan du hantera arbetsmiljöarbetet digitalt. Dokumentera tillbud, skyddsronder, egenkontroller och åtgärder direkt i mobilen.