Gick från papperslappar till digital rapportering och fakturering
Ett besök hos vår kund J. Fälth Entreprenad
Vi har varit på besök hos vår kund J. Fälth Entreprenad AB, ett ungt bolag med full fart framåt inom järnvägsentreprenad. Företaget startade 2023 och har på kort tid vuxit till ett starkt team med uppdrag runt om i landet. Samtidigt har de infört ett smartare arbetssätt med hjälp av SmartDok. Häng med när vi får en inblick i deras vardag ute på spåren.
En satsning som snabbt gav resultat
J. Fälth Entreprenad startades i början av 2023 i Örebro av Jesper Fälth, som redan hade några år av erfarenhet inom järnvägsarbete. Han såg att det fanns ett behov av fler maskiner ute på spåren och bestämde sig för att satsa på eget. Första maskinen köptes in och företaget drog igång!
Redan efter att företaget funnits i tio månader började han hyra in personal och därefter anställa. Idag består teamet av åtta personer, en blandning av maskinister, anläggare för handarbete och hjullastarförare. En tydlig bekräftelse på att bra jobb leder till fler uppdrag och fler nöjda kunder/beställare.

– Det bästa med jobbet är att det är så stor variation.
Jesper Fälth, ägare av J. Fälth Entreprenad AB.
En arbetsdag som järnvägsentreprenör
Under vårt besök hos J. Fälth Entreprenad var de igång med järnvägsarbete i Sala, utanför Västerås. Ett uppdrag som de utför för MEAB. Vi träffade Jesper Fälth, ägare av företaget och Marcus Björk som var en av de första som började arbeta i företaget när Jesper började anställa.
På spåren utför de all typ av mark- och banarbeten, allt från att byta räls till att sopa snö från spåren under vintern. Eftersom arbetet på järnvägen styrs av tider godkända av Trafikverket, sker mycket av arbetet nattetid när spåren inte trafikeras. Nu när våren är här rullar högsäsongen igång med uppdrag på flera platser runt om i landet. De har pågående projekt i Sundsvall, Östersund, Borås, Nyköping och så Västerås med omnejd.
Hur ser maskinparken ut?
Företaget har fyra rälsgående runtomsvängande grävmaskiner och en rälsgående Huddig traktorgrävare. Under besöket var det svårt att inte lägga märke till det nya tillskottet, en Hydrema MX17rail. Maskinen levererades i januari och har redan blivit en viktig del av gängets vardag ute i fält.
Spana in den nya, fina Hydrema MX17rail!
Spana in den nya, fina Hydrema MX17rail!
Att arbeta på spåren kräver kunskap och noggranhet
På järnvägsspår gäller det att hålla koll på diverse kontaktledningar och gränspunkter. Inför varje projekt får de därför alltid en pärm med info från beställaren, så att de kan ha full kontroll och känna sig trygga över hur arbetet ska utföras.
– Det är en hel del att tänka på när man kör på spår, berättar Marcus.
För att arbeta så säkert som möjligt fortsätter Marcus och Jesper att berätta att de använder sig av höjdbegränsningspärrar, genom ett så kallat RCI-system (Rated Capacity Indicator). Det är ett säkerhetssystem som används i maskiner. Systemet känner av om man till exempel lyfter för tungt eller höjer skopan för högt. Då går systemet in och stoppar eller begränsar vissa funktioner för att förhindra olyckor.

Rälsgående hjul som gör det möjligt att köra direkt på järnvägsspåren.
Glädjen att arbeta på järnvägen
Både Jesper och Marcus beskriver arbetet som varierande och att ingen dag är den andra lik som en av de stora fördelarna med yrket.
– Det är alltid något nytt att arbeta med, säger Marcus.
– Exakt det är så stor variation, det är det bästa, fortsätter Jesper.
Hos J. Fälth Entreprenad går kvalitet, säkerhet och kundfokus hand i hand, med fokus på att fortsätta bygga framtidens infrastruktur i Sverige. De ser positivt på arbetet inom järnväg, där behovet av insatser är ständigt för att underhålla, förbättra och stärka landets järnvägar.
Från handskrivna lappar till rapportering i mobilen
Övergången till att arbeta mer digitalt har gjort skillnad i det dagliga arbetet, både för de anställda och för Jesper som även sköter det administrativa. Tidigare användes handskrivna lappar där anställda fyllde i sin tidrapport, något som lätt blev ett projekt bara det.
Nu med SmartDok dokumenterar de tid, maskintimmar och lägger in en kommentar på varje rapportering. Det fungerar lite som en dagbok där allt sedan finns med i underlagen för fakturering och löner. De använder även olika enhetstillägg och regler för de varierande arbetstiderna.
– Appen är enkel att fylla i, inget krångligt, säger Marcus.
Marcus var den som tipsade Jesper om SmartDok, efter att ha hört gott om det från branschkollegor. Både han och Jesper upplever att vardagen blivit betydligt enklare.
– Det är lätt att följa upp om något saknas och faktureringen går fem gånger så fort, säger Jesper.
Eftersom flera projekt är igång samtidigt uppskattar Jesper att det är enkelt att hålla koll på projekten och möjligheten att döpa dem efter beställarens nummer. Genom underprojekten blir även underlaget tydligare specificerat.