Stråvalla maskinstation upplevde pappersarbetet som kaos – fick full kontroll med digitalt hjälpmedel.

Per-Erik Johansson har fått en enklare vardag efter införskaffandet av SmartDok.

Lätt att använda. Både på kontoret och för grabbarna ute på projekten.

Stråvalla maskinstation upplevde pappersarbetet som kaos – fick full kontroll med digitalt hjälpmedel.

Att växa är alltid som ett tveeggat svärd. Man upplever ökad aktivitet, antalet anställda ökar och omsättningen blir större, men med detta medför mycket administration. Och Pelle försöker inte dölja att det höll på att gå över styr.

– Jag tror det är tre år sedan jag satt här inne med papperslappar överallt, vilket var rena kaoset. Det var på gränsen att vi tappade kontrollen. Men så började vi använda oss av SmartDok.

Pelle beskriver sedan hur vardagen var innan de tog i bruk ett digitalt hjälpmedel.

– De anställda ute på jobben skrev ned allt de gjorde på papperslappar. Så satt jag sedan här med skrivbordet fullt av massa papper. Och så skulle man få ihop en faktura. Det blev för mycket pappersarbete, det gick inte.

Det var för tidskrävande helt enkelt?

– Ja, det tog för mycket tid. Och så missade man mycket. Med SmartDok kan jag enkelt stämma av att vi inte missat att lägga in något, så det funkar jättebra.

Och innan ni började använda SmartDok, hur gjorde ni då för att stämma av att ni inte missat något?

– Nej… jag vet inte. Jag hade inte den kontrollen.

Så då är det möjligt att ni utan ett digitalt hjälpmedel förlorade intäkter?

– Ja, ja. Det var ju det vi började känna, att det blev för mycket. Så det var perfekt timing att vi fick besök av SmartDok då.

Stråvalla Maskinstation arbeidere bruker SmartDok

Det hänger alltid ett skratt i luften när Mikael och Jonathan hinner snacka mellan de olika projekten

Startade byggdagbok

Pelle har nu jobbat med SmartDok en god stund och upptäcker ständigt fler användningsområden som företaget kan använda för att förenkla arbetsvardagen.

– Det finns hur mycket som helst att använda i systemet. Och vi hittar mer och mer saker som vi använder. Häromdagen lade jag till byggdagbok och säker jobbanalys. Det finns hur mycket som helst. Och man kan följa upp allting.

– Jag har stenkoll på hur många timmar maskinerna går, hur mycket diesel det går. Jag har aldrig provat något annat i och för sig, men jag kommer aldrig byta, slår Pelle fast.

Grundades 1985

Stråvalla Maskinstation AB grundades 1985 och drivs av Sven-Olof och Per-Erik Johansson med tjugo anställda. Företaget har efter många år i branschen byggt upp ett stort förtroende hos kunderna, som är ständigt återkommande.

– Vår pappa startade verksamheten på 60-talet, men det var först 1985 vi blev ett aktiebolag, och då gick även jag och brorsan in som aktieägare, berättar Pelle.

– På mitten av 70-talet köpte vi den första maskinen, en traktorgrävare. Sedan har det ökat. Vi har idag femton grävmaskiner, sex lastbilar, två lastmaskiner och fyra anläggare.

Majoriteten av företagets uppdrag återfinns mellan Göteborg och Halmstad. Oftast längs kusten.

Trodde du att ni skulle kunna bli så här stora som ni är idag?

– Nej, det har gått väldigt fort, framförallt de senaste åren.

Se hur SmartDok kan göra ditt vardagliga arbete smartare