22-åringen Ingrid Olea Alstad fotograferad inne i den nya fotbollshallen som byggs i Granåsen, Norge.

Ingrid kombinerar studier, teknologi och praktiskt arbete.

I Granåsen idrottspark, där Anleggsmaskiner AS utför markarbeten för den nya fotbollshallen träffar vi Ingrid Olea Alstad medan hon kör en grävmaskin. Ingrid jobbar och bor i Norge, Trondheim.

Här kommer det att spelas fotboll från och med nästa säsong, men först ska hallen användas under skid-VM i vinter. Ingrid och hennes kollegor i Anleggsmaskiner jobbar hårt med markarbetet och de är alltid måna om att leverera ett högkvalitativt arbete.

– Vi ska inte ha det på oss att vänsterbacken slår ett dåligt inlägg på grund av underlaget, säger hon med ett leende.

En actionfylld vardag

Som 22-åring balanserar hon studier på teknisk yrkesskola och ett krävande jobb som funktionär, där hon kombinerar maskinkörning med administrativt arbete.

Ingrids vardag präglas av en rad olika uppgifter.

– Min dag består väldigt mycket av möten, kontorsarbete, planering, organisation och maskinkörning. Jag är verkligen där det behövs, säger hon.

Hon uppskattar att kunna kombinera praktiskt arbete i fält med fler administrativa uppgifter på kontoret. Denna mångsidighet är något hon värderar högt.

Kombinerar jobb och skola

Ingrid läser teknisk yrkesskola till väg- och anläggningsingenjör och uppskattar att kunna arbeta både ute med maskiner och inne på kontoret då byggbranschen erbjuder många olika utbildningsmöjligheter och inriktningar.

Anläggningsbranschen – ett naturligt val för Ingrid

Ingrid har alltid lockats av byggbranschens breda utbud av möjligheter.

– Det jag tänkte var att inom byggbranschen kan man träna sig i många olika saker. Det finns så många olika kurser och utbildningar inom samma bransch, så på sätt och vis blir man aldrig färdigutbildad, förklarar hon.

För mig är det kombinationen av organisation, planering och fysiskt arbete som gör jobbet så givande, tillägger hon.

Ingrid uppmuntrar andra unga kvinnor att satsa på en karriär inom byggbranschen.

– Om du har lite skinn på näsan, lite mod, visar intresse och lär dig allt du kan av utbildningar och kurser, så att du liksom har något att knacka i bordet med, då tror jag att man kan gå långt, säger hon.

Stolt att vara med i byggandet av samhället

Som byggnadsarbetare för allmänhet finner hon stor glädje i att se de konkreta resultaten av sitt arbete.

– Det är något med att bygga samhället. Det är lite kul att köra förbi en plats och se att jag har varit med och byggt där, säger hon.

Även om inte allt grundarbete syns så känner hon en stor tillfredsställelse med att veta att hon har bidragit till helheten, som till exempel markarbetet för fotbollshallen.

– Jag har varit där sedan starten. Jag har varit där i lite över ett år nu och har varit med i hela processen. Allt från att hugga ner träd till att göra en bäck och packa ihop 13 meter med krossad sten eller gräva 13 meter djupt i myren, säger hon.

– Nu vet jag hur en fotbollshall är byggd. Att vara delaktig i hela processen, från början till slut, har gett mig en förståelse för projektets framsteg och för ekonomin.

Ingrid Alstad är en flitig användare av SmartDok. I mobilen har hon satt upp alla checklistor och mallar som projektet behöver.

En typisk arbetsdag

Ingrid startar dagen tidigt.

– Jag börjar ungefär kvart i sju på kontoret, på projektet. Fika, lite prat och sedan klockan sju börjar vi med de dagliga arbetena, förklarar hon.

Om det är få personer på projektet går hon ut och kör maskinen eller hjälper till utanför. Om det är mycket på kontoret sitter hon där och planerar och beställer det som behövs för nästa vecka.

– Det blir mycket telefonsamtal under loppet av en dag. Sedan är det veckovisa verksamhetsmöten, skyddsronder, framstegsplaner, basmöten. Det är typ fullt upp.

Byggbranschen utvecklas ständigt och man kommer hela tiden att lära sig något nytt, eller få tillgång till ny utrustning. I hallen i Granåsen kör Ingrid grävmaskin.

Teknik i förarsätet

Ingrid använder flera tekniska verktyg för att effektivisera sitt arbete.

– Vi har grävmodeller, så vi använder SmartDok. Vi har allt från ritningar och så där.

– Jag använder SmartDok för kvalitetssäkring av arbetet, och att göra en ”säker jobbanalys”, förklarar hon.

Dokumentation är också en viktig del av hennes arbete och hon använder KMA-modulen för att finjustera checklistorna för de specifika projekten.

– Jag tycker att SmartDok är extremt lätt att använda, och det är viktigt för oss som jobbar med projekten.

Vi lämnar Ingrid när hon hoppar in i grävmaskinen och fortsätter med grundarbetet. Hallen färdigställs enligt överenskommelse och arbetarna på Anleggsmaskin arbetar intensivt med att leverera ytterligare ett högkvalitativt arbete till beställaren.

Kvalitet och kontroll är a och o för dem

Vill du veta mer om hur Anleggsmaskiner använder SmartDok för att förbättra kvaliteten och se till att saker blir gjorda?