Hur kan digitalisering göra dig bättre rustad för tuffare tider?

Bjørn Tore Hagberg gründer av SmartDok

Bjørn Tore Hagberg är grundare och vd för SmartDok. Han menar att smarta digitala lösningar kan hjälpa oss att stå så starkt rustade som möjligt inför de svåra utmaningar som väntar oss framöver.

Jobbar man smart har man bäst förutsättningar för att möta nedgångstider – och inte minst driva ännu mer lönsamhet i uppgångstider, menar grundaren av SmartDok, Bjørn Tore Hagberg.

– Vi i SmartDok har jobbat med att digitalisera bygg- och anläggningsbranschen i 13 år. Under denna period har branschen upplevt både uppgång- och nedgångstider. Med Corona-situationen står vi framför en helt ny typ av utmaning, och mer än någon gång tidigare är situationen extremt svår och oförutsägbar, säger Bjørn Tore.

I den här artikeln förklarar SmartDok-grundaren varför det är extra viktigt med smarta digitala lösningar just nu, när stora utmaningar ligger framför oss.

– Fortsatt är det så att stora delar av branschen inte har digitaliserats. Att använda word och excel är inte lika med att digitalisera, digitalisering handlar om att använda teknologi till att uppnå konkurrensfördelar, säger han.

SmartDok app - digitale

Implementering av nya digitala lösningar kan vara svårt att hitta tid till, men om företaget går mot minskad aktivitet i verksamheten kan detta vara den bästa investeringen du kan göra.

Jobba smartare i nedgångstider

Det är ingen hemlighet att de företag som jobbar smartast, mest effektivt och tar de bästa besluten är de som har bäst förutsättningar för att möta nedgångstider, och inte minst driva ännu mer lönsamhet i uppgångstider.

– Ofta är en hektisk arbetsvardag det största hindret för att ta i bruk nya lösningar, man har helt enkelt inte tid, eller rättare sagt man prioriterar annat.

– För de företag som nu upplever färre uppdrag och minskad aktivitet, ges samtidigt möjligheten till att optimera verksamheten, lägga tid på implementering av nya lösningar och förbättra de processer man har i verksamheten idag.

– Förr eller senare kommer situationen bli normal igen, och då är det smart att ha använt tiden till att förbättra verksamheten för att stå ännu starkare när aktiviteten sedan ökar igen, tillägger han.

SmartDok anställda hemmakontor Corona

Hemmakontor kan vara väldigt nyttigt att kunna använda när situationen kräver det. I dag jobbar samtliga anställda i SmartDok hemifrån, på grund av Corona-situationen i världen.

Varför digitalisera?

Att digitalisera kritiska arbetsprocesser är helt avgörande. För de som fortsatt registrerar sina timmar, maskintimmar, avvikelser, materialåtgång, personallistor, checklistor med papper och penna, innebär det ofta :

  • Fysisk inlämning
  • Onödig körning/transport för överlämning, tidskrävande och ej miljövänligt
  • Fysisk kontakt vid överlämning av dokument, som ger ökad smittorisk
  • Sen inlämning medför sen översikt
  • Lång behandlingstid
  • Tidskrävande att sammanställa data manuellt

Några av fördelarna med att digitalisera är:

  • Rapporter och översikter kan genereras mer eller mindre automatiskt
  • Insikt i statistik och data ger en översikt som ger bättre beslut
  • Möjligheten att jobba var som helst (molnbaserade lösningar), där hemmakontor för administrativa uppgifter möjliggörs på ett helt annat sätt än tidigare
  • Att undvika fysiska överlämningar av dokument och listor, bidrar inte bara till snabbare leverans, men också mindre smittorisk
JAG VILL HA EN DEMO!
Ett välfungerande avvikelsesystem

I SmartDok-appen kan man både registrera timmar, maskintimmar, avvikelser, checklistor, maskinservice, varutransport, personallistor och mycket annat. Allt i en och samma app!

Hur löser vi det i SmartDok?

– Vi i SmartDok har själva erfarit hur viktigt det är att ha tidsriktiga lösningar som bidrar till en förenklad och mer effektiv arbetsvardag. Vi använder i dag uteslutande molnbaserade lösningar, säger Hagberg.

Dessa system nämner Hagberg:

– Alla dessa lösningar ger oss möjligheten till att jobba från var som helst, samtidigt som de är lättanvända och värdeskapande.

Relaterat innehåll

Här är mer innehåll du kanske gillar.

Tillbaka till nyheter

Relaterat innehåll

Här är mer innehåll du kanske gillar.

Tillbaka till nyheter

Kontakta oss för en demo

SmartDok används för närvarande av 3 000 små och stora byggföretag.

Boka demo