Far och dotter i samma anläggningsfirma. Pappa Svend Ingvar Hoel Larsen är mäkta stolt över att dottern Charlotte Mauseth funnit lyckan i anläggningsbranschen.

Charlotte Mauseth skulle flytta hem för att jobba i butik, men hittade drömjobbet och blev maskinförare i Larsen Maskin & Transport

Charlotte Mauseth skulle ha blivit både sjuksköterska och butiksmedarbetare innan hon upptäckte att världens bästa jobb fanns mitt framför näsan.

Med en pappa som drivit egen anläggningsfirma, Larsen Maskin & Transport i norska Hammerfest, har Charlotte Mauseth vuxit upp med anläggningsmaskiner runt om sig. Men en sak var säker; hon skulle inte jobba med bygg och anläggning.

– När jag var liten sa jag alltid att jag aldrig skulle jobba i anläggningsbranschen. Jag ville inte ha ett jobb där man måste vara ute, och att jobba med maskiner var helt otänkbart, berättar Charlotte.

Turen gick senare till Tromsö där hon studerade till sjuksköterska och samtidigt jobbade i butik.

– Eftervart fick jag hemlängtan och flyttade hem till Hammerfest. Jag frågade pappa om han hade något jobb till mig i företaget, medan jag väntade på att hitta ett butiksjobb inne i stan.

– Han var väldigt tillmötesgående och lät mig testa på det.

Fastnade direkt för jobbet

Det dröjde inte länge innan Charlotte upptäckte att jobbet var något helt annat än vad hon tidigare hade föreställt sig.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle trivas så bra

Inlärningskurvan pekade spikrakt uppåt och från det att hon började med maskinförarbeviset i november 2019, satte hon igång med att jobba redan i januari 2020.

– Jag kom i kontakt med Paul Olaf Baraas i maskinentreprenörernas norska förbund, MEF, och han uppmuntrade mig till att testa på maskinförarjobbet. Han tyckte det hade varit väldigt häftigt, och menade att vi behöver betydligt fler tjejer bakom spakarna.

– Man kan säga att han nästan utmanade mig till att ta maskinförarbeviset, och redan i januari var jag i gång här hemma med att flytta snö, och körning med hyvelblad.

– Hon var så otroligt målinriktad, och var stensäker på att hon skulle klara det, beskriver pappa Svend Ingvar.

– Hon var även tvungen att ta BE-körkort, eftersom hon aldrig kört med släp tidigare. Det blev många sena kvällar vid stugan för övningskörning.

– Nu kör hon både hjullastare, grävmaskin och planen är att hon ska köra tippvagn i ett kommande projekt, säger en stolt pappa.

Charlotte är inte bara maskinförare, hon är även administrator och den som hanterar SmartDok’en i företaget.

Den bästa vardagen är den när dagen inte är den andra lik

Att det behövs fler tjejer bakom spakarna i maskinerna är det inget tvivel om. Charlotte uppmanar alla tjejer som önskar en spännande arbetsvardag att testa på det.

– Det jag upptäckt med det här yrket är att man gör så otroligt många olika saker. Ingen dag är den andra lik, och uppgifterna ändras i takt med årstiderna.

– Ena dagen står man och putsar lastbildslådorna, andra dagen sår man en gräsmatta, gräver upp kablar, säkerställer bättre infrastruktur eller skottar. Jag bara älskar det, säger Charlotte.

-Jag har blivit mottagen jättebra av killarna i firman specifikt, och i branschen generellt. De tycker det är häftigt att jag gör det.

– Jag märker att de vill dela med sig av sin kunskap om hur man till exempel gräver eller skottar.

– Vissa tänkte kanske att pappas prinsessa skulle prova något nytt, och det var en del skämtande om det. Men jag tar inte åt mig av det. Det är mycket humor och högt i tak i anläggningsbranschen. Jag tål det, säger hon.

– Jag tror Charlotte har upptäckt att det här yrket är jättespännande, och där man ser resultaten dag för dag. Ett riktigt bra yrke!, säger pappa Svend Ingvar.

Sköter även administrativa uppgifter

I tillägg till att vara maskinförare är Charlotte drivande i att göra arbetsvardagen enklare för de anställda. I vintras bestämde sig företaget för att investera i ett digitalt dokumentationssystem för att förenkla arbetet.

– Vi införskaffade SmartDok i vintras. Och det är jag som är ansvarig för det, vilket är en väldigt rolig uppgift.

– Att implementera ett system som gör att vi jobbar mer effektivt har varit inspirerande. I varje fall när det ger positiva resultat, och att våra anställda verkligen känner att vardagen blir enklare.

– Charlotte är väldigt duktig på att sköta det administrativa, så jag är väldigt glad över att hon tagit sig an uppgiften, säger pappa Svend Ingvar avslutningsvis.

SmartDok-experten Charlotte visar här upp det digitala dokumentationssystemet som effektiviserat företagets verksamhet.

Se hur SmartDok kan förenkla ditt vardagliga arbete