Resultatet av dålig dokumentation är att man inte får betalt för jobbet. CSP har tagit fram framgångsreceptet!

CSP i Alta sparar pengar genom användning av SmartDok. Maskinförare Odd Magne Thomassen registrerar alltid timmar och maskintimmar direkt i SmartDok efter utfört arbete.

Resultatet av dålig dokumentation är att man inte får betalt för jobbet. CSP har tagit fram framgångsreceptet!

Maskinentreprenaden CSP har gått från att reparera snöskotrar till att konkurrera om stora entreprenaduppdrag. Vad är framgångsreceptet?

I november 2015 startade Christer Alsén och Stian Heitmann upp företaget CSP. Uppdragen den första tiden blev utförda hemma i garaget och bestod av reparationer av snöskotrar och andra fritidsfordon.

Nu snart fyra år senare har killarna eget kontor och verkstad, sju anställda och en maskinpark i full drift, redo för stora entreprenaduppdrag.

– Då CSP startades upp under vintern, var det naturligt för oss att börja med snöskoter-service. Vi höll samtidigt själva på med snöskoter-dragracing, men planen har hela tiden varit att satsa på egenföretagandet, säger Christer.

Se videon av den otroliga snöskotern här

– Vårt första entreprenaduppdrag utförde vi med inhyrda maskiner och under 2016 hade vi en omsättning på 1,5 miljoner berättar Christer.

CSP

CSPs allra första grävmaskin används i dag för de lite mindre uppdragen.

Inköp av maskiner och system

Den första maskinen företaget köpte var en 2,7 ton tung minigrävare. Därefter tog verksamheten fart.

– 2017 köpte vi en större grävmaskin, och en lastbil, därefter en hjullastare, berättar Stian.

– Vi behövde samtidigt mer folk, och anställde två allsidiga killar som båda behärskade verkstadsarbete och kunde köra maskinerna, fortsätter han.

Omsättningen ökade betydligt, och med det det tidsförödande pappersarbetet.

Det var på tiden att skaffa ett dokumentationssystem.

Mer aktivitet, fler anställda och fler maskiner medför mer administration. CSP har löst detta med att börja använda SmartDok.

Mer aktivitet kräver mer administration

Mer aktivitet, fler anställda och fler maskiner medför mer administration. CSP har löst detta med att börja använda SmartDok.

Med fler anställda och mer aktivitet var det dags för inköp av ett digitalt hjälpmedel för att behålla kontrollen på fakturor, lön, och projekt.

– Att gå runt och tro att man kan komma ihåg timmar, transportlistor och service är en utopi, säger Stian.

– Resultatet av dålig dokumentation är att det slutar med att man inte får betalt för utfört arbete!

– Vi jobbar ofta på timmar, och vi förbrukar material. Om detta inte blir registrerat eller registreras korrekt, så sitter vi där med skägget i brevlådan när vi ska fakturera, säger Stian

– Då är de pengarna förlorade!

2017 införskaffade CSP SmartDok.

SmartDok är ett viktigt verktyg för alla delar av verksamheten i CSP. Goda rutiner bidrar till att företaget har full kontroll.

Korrekt fakturaunderlag

Då killarna började använda sig av SmartDok var det med syftet att kunna producera ett korrekt fakturaunderlag.

– Vi fick god hjälp av SmartDoks support i uppstartsfasen, och kunde snabbt lägga in samtliga maskiner i systemet. Vi märkte tidigt att när vi kunde registrera korrekt mängd arbets- och maskintimmar var det oerhört enkelt att ta ut rapporter, berättar Christer.

– Samtidigt fick vi en bra översikt över transportlistorna och varuförbrukningen.

Företaget fick även förbättrade rutiner som en följd SmartDok-användandet.

– Vi har infört krav i systemet på att alla timmar ska registreras samma dag som de utförs. Dessa har de anställda varit duktiga på att efterfölja. Arbeten registreras direkt efter att de har utförts.

– Detta har medfört till mer korrekta fakturaunderlag. Inga timmar glöms bort, inga transportlistor försvinner och all varuförbrukning bokförs.

Samtidigt är detta även en garanti till kunden att de inte faktureras för mycket.

– Vi kan med säkerhet säga att vi sparar pengar genom användning av SmartDok. Bara det faktum att vi nu har korrekta fakturaunderlag är tillräckligt för att kunna styrka den tesen.

2019 kommer bli ännu ett rekordår för det unga företaget. Här är CSP på uppdrag utanför Alta Kyrka i norska Bossekop.

Större uppdrag och centralt godkännande

2018 började verksamheten att få igång maskineriet på riktigt. De var nu fem anställda, MEF-medlem och centralt godkänt.

– Vi tredubblade omsättningen från 2017 och hamnade på runt 15 miljoner kronor 2018. Vi började samtidigt att konkurrera om större uppdrag, berättar Stian.

Det betyder bland annat att CSP nu konkurrerar om uppdrag på upp till 30 miljoner kronor.

– I år har vi skaffat oss fyra nya grävmaskiner, och vi har blivit sju anställda. Vår maskinpark börjar verkligen att likna något.

Företaget upplever också att det blir mindre och mindre tid till uppdrag mot privatmarknaden, men mer mot kommuner, trafikverket, och andra typer av organisationer.

I dag levererar CSP bland annat dessa tjänster inom anläggningsbranschen:

Thomas Eriksen i CSP

Thomas Eriksen och resten av gänget i CSP kommer garanterat att ha händerna fulla även om aktiviteten på maskinsidan går ned under vintern. Her monterar Eriksen tillängare som ska ut till kund.

Bilddokumentation

Maskinentreprenader är väl medvetna om att vintermånaderna är mindre lönsamma än våren, sommaren och hösten.

– Vi önskar mer aktivitet vintertid, då anläggningsbranschen är betydligt lugnare under vintern, och då finns utrymmet för ett substitut.

– Vi googlade lite och hittade ett spännande tillhängarmärke i Polen som ingen sålde i Norge. Vi fick kontakt med företaget och blev därefter importör av märket Lorries.

CSP har precis kommit igång med försäljning av tillhängaren, och efterfrågan har inte låtit vänta på sig.

– Efterfrågan har varit väldigt stor. Den första orden på 22 hängare är redan utsåld, säger Christer.

Märket har sålts i Sverige under en tid med stor framgång.

– Prisen på hängaren är billigare än konkurrenternas, och kvaliteten är enligt oss lika bra om inte bättre, säger killarna bestämt.

CSP monterar hängarna själva, både kapell och själva hängaren. Något som gör att de utnyttjar kapaciteten på verkstaden.

Framgångsreceptet

I tillägg till hängare har CSP serviceavtal på Stiga gräsklippare och snöslunga, och Orkel lantbruksutrustning i norska Finnmark och Nord-Troms, samt ett importavtal med Rukka och Sinsalo på snöskoterklädsel.

2019 ser med andra ord ut att bli ännu ett rekordår. Det ska bli spännande att följa företagets fortsatta resa och tillväxt.

Vad är egentligen framgångsreceptet?

– Man kan säga att framgångsreceptet innehåller en stor portion vilja, kompetenta medarbetare, goda rutiner och ett användarvänligt system som samlar in dokumentationen!

Se hur SmartDok kan göra ditt vardagliga arbete smartare