4000 meter med stålkärnepålar ska ned i det hårda underlaget för att skapa grunden till det nya sjukhuset

Sør-Norsk Boring är i gång med grundläggningen för nya Hammerfest sjukhus

Arbetsledare Jarle Hundershagen och hans team är väl i gång med grundläggningen i Hammerfest.

2025 ska det nya sjukhuset i Hammerfest stå färdigt. Sør-Norsk Boring är en av många underentreprenörer som redan är i gång med att säkerställa ett framgångsrikt projekt.

– Det är inte ofta vi har uppdrag så långt norr ut. Så detta är ett väldigt spännande projekt för oss, säger arbetsledare Jarle Hundershagen.

– Vi har hört att höststormarna kan bli våldsamma. Men vi är väl förberedda, och ser fram emot fortsättningen.

Sør-Norsk Boring är bland de första underentreprenörerna som jobbar på tomten och ska vara här långt in på senhösten. Consto AS är huvudentreprenör.

– Vi har satt upp 31 skift och har mobiliserat 2 borriggar, kompressorer och grävmaskiner för att utföra jobbet. Merparten av utrustningen och materialet transporteras med båt, men även bilvägen, förklarar Hundershagen.

Det här är ett givande uppdrag, med en del utmaningar då grunden består av mycket grov sten och hårt fjäll.

Sør-Norsk Boring är i gång med att sätta ned stålkärnepålar i marken.

4000 meter med stålkärnepålar

Sjukhusbygget blir fyra våningar högt och 33 162,6 kvadratmeter stort. Kommunen och universitetet ska tillsammans ha 7 000 m2 av dem. Som jämförelse är dagens sjukhus 23 000 kvadratmeter.

För att sjukhuset ska stå på stadigt underlag är det viktigt att grundläggningen görs av erfarna anläggare.

– Vi ska lägga grunden för hela tomten här. Det innebär runt 4000 meter med stålkärnepålar, förklarar Jarle.

En förhållandevis stor uppgift – även för de som sätter pålar dagligen.

– Det här är ett givande uppdrag, med en del utmaningar då grunden består av mycket grov sten och hårt fjäll.

– Vi har stor erfarenhet av den här typen av jobb. Med vår teknologi och kompetenta medarbetare, har vi kapacitet att utföra alla typer av uppgifter i olika massor och terräng, utvecklar han.

Grundstenen slogs ned av hälso– och omsorgsministern Bent Høie måndagen den 8 juni 2020. Stenen kommer ligga nedslagen i golvet i foajén på det nya sjukhuset. Sjukhuset är planerat för 89 sängar, 35 specialistrum och 7 rum för röntgen och radiologi.

KONTAKTA SØR-NORSK BORING AS
4000 meter med stålkärnepålar

4 000 meter med pelare ska ned i jorden under det nya sjukhuset.

Kontroll på tidsanvändningen

Ett gigantiskt projekt som ett nytt sjukhus kräver bra projektledning, och för underentreprenörerna handlar det om att leverera i tid med rätt kvalitet.

Att inte leverera i tid kan föra med sig en oändlig räcka av förseningar och överskridelser, och det finns ingen underleverantör som vill vara den olyckliga som försenar ett jätteprojekt.

Sør-Norsk Boring använder SmartDok som en integrerad del av projektarbetet.

– Vi använder och utökar användningen av följande moduler: tidrapportering med överföring till lön- och beräkningsverktyget, maskinregistrering , KMA/Dokumentation (pro-versionen) och projektmodulen.

– SmartDok-appen har blivit en del av arbetsvardagen för samtliga anställda och det är ett enkelt sätt att organisera samtliga uppgifter på.

– SmartDok är ett bra digitalt verktyg som ger mycket information på ett enkelt sätt.

– Vi använder det till information och timmar, samt bilddokumentation. Ett väldigt effektivt verktyg för oss.

– Jag slipper att ringa och fråga om hur många timmar våra anställda har jobbat. Jag kan enkelt gå in i systemet och kolla upp produktionen. Hur många timmar, hur många meter pålar det har gått åt, med mera, säger Jarle.

MER INFORMATION OM SMARTDOK
Sør-Norsk Boring använder SmartDok som en integrerad del av projektarbetet.

Tommy Bjåen registrerar sina timmar i SmartDok och säkerställer att tidsåtgången kontinuerligt är uppdaterad.

Kontroll på maskinparken

Vi frågade vd:n i företaget, Lars Oddvar Aulesjord, om hur de håller kontroll på maskinparken.

– Vi har cirka 120 enheter registrerade i maskinmodulen i SmartDok, varav 15 är borriggar. Resten är kompressorer, lastbilar, grävmaskiner och bilar.

Maskintimmar blir registrerade och förs mot rätt projekt för god kontroll av timmar och kostnader.

– Även underhåll av maskinerna registreras i systemet för total kontroll på maskinkostnaderna, säger Lars Oddvar avslutningsvis.

LÄS MER OM DET NYA SJUKHUSET I HAMMERFEST
4 000 meter med pelare ska ned i jorden under det nya sjukhuset.

Drygt 390 pelarpunkter ska ned i marken under nya Hammerfest sjukhus. GeoNord pekar ut var dessa ska vara så att Sør-Norsk Boring ska kunna utföra grundläggningen.

Om Sør-Norsk Boring A/S

Sør-Norsk Boring har drivit med borrning och lösningar för grundläggning i över 20 år. Med bas i Nome kommun i norska Telemark är Sør-Norsk Boring i dag en av de ledande specialist-firmorna inom borrtekniska lösningar i Norge och utför uppgifter för alla olika typer av uppdragsgivare. Företaget sysselsätter cirka 53 anställda och omsatte 2019 155 miljoner kronor. Sør-Norsk Boring satsar på upplärning av sina anställda och har i skrivande stund 6 lärlingar inom 4 olika områden. 

Sør-Norsk Boring blev en del av Aarsleff-koncernen den 2 juli 2020 för att skaffa sig en ännu starkare marknadsposition. Företaget blir nu en del av en stor internationell entreprenörkoncern. Aarsleff Ground Engineering har en solid position i grundläggningsområdet av anläggningsmarknaden och utför uppdrag över hela världen, med huvudmarknad i Nordeuropa.

Relaterat innehåll

Här är mer innehåll du kanske gillar.

Tillbaka till nyheter

Relaterat innehåll

Här är mer innehåll du kanske gillar.

Tillbaka till nyheter

Kontakta oss för en demo

SmartDok används för närvarande av 3 000 små och stora byggföretag.

Boka demo