4000 meter med stålkärnepålar ska ned i det hårda underlaget för att skapa grunden till det nya sjukhuset
2025 ska det nya sjukhuset i Hammerfest stå färdigt. Sør-Norsk Boring är en av många underentreprenörer som redan är i gång med att säkerställa ett framgångsrikt projekt.
– Det är inte ofta vi har uppdrag så långt norr ut. Så detta är ett väldigt spännande projekt för oss, säger arbetsledare Jarle Hundershagen.
– Vi har hört att höststormarna kan bli våldsamma. Men vi är väl förberedda, och ser fram emot fortsättningen.
Sør-Norsk Boring är bland de första underentreprenörerna som jobbar på tomten och ska vara här långt in på senhösten. Consto AS är huvudentreprenör.
– Vi har satt upp 31 skift och har mobiliserat 2 borriggar, kompressorer och grävmaskiner för att utföra jobbet. Merparten av utrustningen och materialet transporteras med båt, men även bilvägen, förklarar Hundershagen.
4000 meter med stålkärnepålar
Sjukhusbygget blir fyra våningar högt och 33 162,6 kvadratmeter stort. Kommunen och universitetet ska tillsammans ha 7 000 m2 av dem. Som jämförelse är dagens sjukhus 23 000 kvadratmeter.
För att sjukhuset ska stå på stadigt underlag är det viktigt att grundläggningen görs av erfarna anläggare.
– Vi ska lägga grunden för hela tomten här. Det innebär runt 4000 meter med stålkärnepålar, förklarar Jarle.
En förhållandevis stor uppgift – även för de som sätter pålar dagligen.
– Det här är ett givande uppdrag, med en del utmaningar då grunden består av mycket grov sten och hårt fjäll.
– Vi har stor erfarenhet av den här typen av jobb. Med vår teknologi och kompetenta medarbetare, har vi kapacitet att utföra alla typer av uppgifter i olika massor och terräng, utvecklar han.
Grundstenen slogs ned av hälso– och omsorgsministern Bent Høie måndagen den 8 juni 2020. Stenen kommer ligga nedslagen i golvet i foajén på det nya sjukhuset. Sjukhuset är planerat för 89 sängar, 35 specialistrum och 7 rum för röntgen och radiologi.
Sparar tid och jobbar mer effektivt
Företaget startades 1990 (AB 1991) med en grävmaskin och en lastbil. I dag har de 13 anställda, åtta grävmaskiner, tre hjullastare, en dumpare, en vals + andra maskiner.
Med en sådan ökning har det också varit nödvändigt med ett system för att kunna rapportera och ta pulsen på projekten. GraveTjenesten AS digitaliserade sig 2011 och började då använda SmartDok.
– Vi registrerar i dag arbetstimmar, maskintimmar och service, transportlistor och bilddokumentation i SmartDok. I tillägg har vi också en maskinöversikt i systemet.
Men tror du företaget jobbar mer effektivt med hjälp av ett sådant system?
– Vi sparar helt klart mycket tid genom att använda SmartDok. En översiktlig och användarvänlig plattform.
– När man registrerar timmar och skickar in bilder har man det i en och samma app. Utan SmartDoks system hade vi nog haft ett stort arkiv i pappersformat, som hade medfört till försämrad översikt och effektivitet, hävdar Nina.
Kontroll på maskinparken
Vi frågade vd:n i företaget, Lars Oddvar Aulesjord, om hur de håller kontroll på maskinparken.
– Vi har cirka 120 enheter registrerade i maskinmodulen i SmartDok, varav 15 är borriggar. Resten är kompressorer, lastbilar, grävmaskiner och bilar.
– Maskintimmar blir registrerade och förs mot rätt projekt för god kontroll av timmar och kostnader.
– Även underhåll av maskinerna registreras i systemet för total kontroll på maskinkostnaderna, säger Lars Oddvar avslutningsvis.
Om Sør-Norsk Boring A/S